Tandenpoetsen

Een gezond gebit is een waardevol bezit. Je staat er vaak niet bij stil wat je allemaal...

Een gezond gebit is een waardevol bezit. Je staat er vaak niet bij stil wat je allemaal met je mond doet: eten, drinken, lachen, praten… Bovendien is je mond het eerste station van je spijsverteringskanaal en daarmee dus ook rechtstreeks verbonden met de rest van je lichaam.

Gezondheid

Problemen zoals pijn of een ontsteking in je mond hebben hun weerslag op andere lichamelijke functies en organen. Zo is er bijvoorbeeld een relatie tussen mondgezondheid en hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde longziekten. Ook de groei van je kind kan (indirect) beïnvloed worden door de gezondheid van zijn of haar tanden en kiezen. Als je pijn in je mond hebt kun je bijvoorbeeld vaak minder goed slapen. Er zijn dus veel redenen waarom een goede mondgezondheid en dus een goede mondverzorging belangrijk zijn, voor jou en voor je kind.

Tweemaal daags

Al direct vanaf de doorbraak van het eerste tandje kun je starten met poetsen bij je baby. Gemiddeld is dat zo rond de 6 maanden. Je kunt dan aan de slag met de kleinste en zachtste tandenborstel, liefst al met een klein beetje fluoridepeutertandpasta erop. Het is het beste om te beginnen met tweemaal daags poetsen. Dan leer je het meteen goed aan en wordt het onderdeel van jullie dagelijkse ritme, ’s ochtends en ’s avonds.

Het ultieme moment om je tanden te poesten is zo’n 45 minuten na de maaltijd. In de praktijk blijkt dat vaak in de ochtend echt wel moeilijk. Het ontbreekt jou en je kind dan simpelweg aan tijd. Dan is het beter om voor het ontbijt te poetsen, dus gewoon meteen na het opstaan. Daarna gaan jullie ontbijten en na het ontbijt kunnen jullie eventueel nog een slokje water nemen. In de avond kun je het beste poetsen vlak voor het naar bed gaan. Daarna mag je dan niks meer eten en/of drinken.

Zelf doen

Kinderen vinden vaak al heel vroeg dat ze prima zelf hun tanden kunnen poetsen. Stimuleer dit en prijs je kind met dit initiatief. Dat neemt niet weg dat kwalitatief goed poetsen eigenlijk pas verwacht mag worden van kinderen vanaf een jaar of 10. Zij zijn dan motorisch zo ver ontwikkeld dat ze het in principe zelf zouden moeten kunnen. Daarbij zijn er natuurlijk wel individuele verschillen. Het ene kind wil eerder volledige zelfstandigheid, het andere laat het zich liever wat langer aanleunen. Poets daarom in ieder geval tot en met de leeftijd van 10 jaar het gebit van je kind minimaal 1 x per dag na of mee.

Wil je meer weten over jouw gebit en dat van je kind? Klik dan hier. (https://www.allesoverhetgebit.nl/)

 

Met dank aan dr. Martine van Gemert-Schriks, tandarts en pedodontoloog van BizKiTZ

 

Tandenpoetsen Tandenpoetsen